Rakkaudella istutettu, kasvatettu ja kerätty
Uusi-Salmelassa Jukka Kemppaisen tilalla ei kesällä huilata. Reilun kuuden hehtaarin alalla kasvaa kaaleja monta sorttia, kesäkurpitsaa, kurkkua, sipulia ja perunoitakin. Työtä piisaa aina siemenpussin avaamisesta viimeisten syyskaalien keräämiseen, ennen kuin pieni huilitauko lokakuun puolenvälin jälkeen alkaa.
- Meidän kesä alkaa jo maaliskuussa, kertoo Kirsi Kemppainen. Silloin laitetaan siemenet itämään ja siitä sitä työtä riittääkin syksymyöhäiseen. Itse en pellolla en ole ollut enää vuosiin, minulle kuuluu paperihommat ja muu arjen pyöritys.
Uusi Salmelan tila sijaitsee Putkisalon saaressa.
- Iso on saari ja suurin osa siitä on peltomaata, mutta paljon on saaressa isäntiäkin, toteaa Jukka Kemppainen.
Vihannesviljelijän päivä alkaa aamukuudelta ja jatkuu sitten niin pitkään kuin tarve vaatii.
- Aamulla neuvon työntekijöille päivän hommat, mistä nostetaan ja kerätään. Koko ajan kerätään pelloilta tavaraa. Minä pakkaan vihannekset laatikoihin ja teen lavat hallissa. Sitten kuskaan kolmesti viikkoon kuormat Kuopioon, Varkauteen, Pieksämäelle, Sulkavalle ja Rantasalmelle ja samoin kolme kertaa viikossa Savonlinnan suuntaan, kyllähän siinä kilometrejäkin kertyy, mutta on todettu ihan parhaaksi systeemiksi kuljettaa tuotteet itse.
Tilalla on töissä Jukan lisäksi 3-4 henkilöä. Kaalit ja muut vihannekset kerätään käsipelissä puukko apuvälineenä.
-Kylvö alkaa maaliskuussa ja taimienkasvatuvaihe on noin kuusi viikkoa, sen hoidan yksin, mutta huhtikuun puolenvälin jälkeen tarvitaan jo lisävoimia, kun istutus alkaa.
Kun taimet on saatu maahan ja harsotettu, niin alkaa muut hoitotoimenpiteet.
- Sitten ruvetaan vahtimaan halla, naurahtaa Jukka. Halla on kurkkukasveille armoton, tänä keväänä ensimmäinen kurkkusatsi paleltui.
Jukan peukalon ja etusormen välissä keikkuva siemnpussi ei näytä suureltä, mutta se sisältää 10 000 keräkaalin siementä. 300 siementä painaa gramman. Yhdelle peltohehtaarille uppoaa 60 000 keräkaalin siementä.
Kaalit ovat kansan suosiossa
-Veljeni kanssa viljelyhommia aloiteltiin, vaimo oli vielä hakusassa, kun pääsin armeijasta vuonna 1982, kertoo Jukka.
Jukan kummisetä Ville Tolvanen viljeli kaalia ja sokerijuurikasta Parkumäellä.
- Yhtenä kesänä sokerijuurikas ei itänytkään ja istutettiin tähteeksi jääneet kaalintaimet, jotka pahaksi onneksi kasvoivat hyvin ja siitä lähti viljelyinnostus.
Vielä 80-90-luvulla keräkaali oli Jukan mukaan ykkönen ja nyt sen suosio on taas vahvassa nousussa.
- Oikea kaali oikeassa ajassa. Varhaiskaali on ensimmäinen, joka on valmis kerättäväksi 55-60 vuorokautta istutuksesta. Sitten tulee kiinteämpi kesäkaali ja myöhemmin vielä kiinteämpi ja isompi syyskaali. Myös kyssäkaalin suosio kasvaa ja sitä on opittu käyttämään.
Suomalaisten hittituote on kuitenkin kesäkurpitsa. Kirsin kesäkurpitsakeitto jalostuu maustamattomalla Koskenlaskija ruokadipillä.
- Paloittelen kesäkurpitsaa, porkkanaa ja perunaa kattilaan, kiehautan vedessä hetken ja sitten soseutan blenderillä ja uudestaan kiehumaan. Keitinlientä sopivasti joukkoon ja Koskenlaskija ruokadippiä sekä mausteita maun mukaan ja hyvää tulee, lupaa Kirsi.
Jukan mielestä paras kaaliruoka on kaalilaatikko, josta käydään parhaat lihasuikaleet närvimässä uunista jo ennen kuin se on ehtinyt kokonaan valmistua syötäväksi.
Jukka ja Kirsi vihittiin vuonna 1985. Nyt Kemppaisten perhekuntaan kuuluu Vantaalla asuva tytär perheineen ja Savonlinnassa asuva pojan perhe. Ukki ja mummi paapovat mielellään neljää lastenlasta. Pihapiirissä on tilaa kirmata 2-4 vuotiaiden viikareiden perässä. Kemppaisten lepokausi alkaa lokakuun puolivälissä ja kestää maaliskuun alkuun ja siitä alkaa taas uusi kausi peltotöissä.