Pääkirjoitus 17.7.2024 06:00

Suojassa

Markku Leskinen

Meitä kansalaisia pyritään suojelemaan monin eri tavoin. Juomavedelle on tarkat puhtausvaatimukset, haitallisiksi tunnistettujen elintarvikkeiden ainesosien saannille on määritelty turvarajat, lääketurvallisuudesta huolehditaan, erilaisille palveluille, hoidoille ja terapioille on säädetty henkilökunnan kelpoisuudet ja käypähoitosuositukset. Tässä muutama esimerkki suojelusta, joihin olemme tottuneet. Digitaalistuvassa maailmassa tietoturva on samaan kokonaisuuteen liittyvä suojelun muoto.

Monesti kyllästyttää selaimessa tapahtuva jatkuvalta tuntuva hyväksyminen evästeistä ja käyttöehdoista. Hyväksymällä nämä annetaan lupa tietojen keräämiseen ja usein myös välittämiseen eteenpäin. Lopputuloksena saadaan näytölle kohdennettua mainontaa. Ilmaisena saatu digipalvelu saa tulonsa käyttäjätietojen myymisestä.

Viranomaistyössä liikkuvat henkilötiedot ja niistä kertyvät rekisterit tulee suojata erityisen hyvin. Haaste on merkittävä, koska käytössä on erilaisia järjestelmiä, joiden tulisi kuitenkin voida ”keskustella” toistensa kanssa. Haastetta lisää sekin, että nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa näihin rekistereihin koetetaan tunkeutua ja kalastella tietoja. Tänä vuonna on Suomessakin ollut esillä useita digimurtoja. Palvelunestohyökkäykset eli yritykset tukkeuttaa palveluliikenne ovat jo niin yleisiä, ettei niistä juurikaan tiedoteta. 

Salasanoista huolehtiminen, kaksivaiheinen tunnistautuminen digipalveluissa ja maalaisjärki erottamaan liian hyvää ollakseen totta -huijaukset ovat tämän ajan kansalaistaitoja. 

Huomasin uutisen, että Japanissa luovuttiin vasta nyt disketin eli korpun käytöstä virallisena tiedonsiirtotapana. Korppu oli suorastaan mullistava siirtyminen ”lerpusta” eteenpäin 1980-luvulla. Nykyään edes yksi puhelimella otettu kuva ei mahtuisi koonsa puolesta korpulle, johon mahtui 1,44 megaa dataa. Varastossani lojuu melkoinen läjä diskettejä, mutta niiden lukeminen säilössä olevalla vanhalla IBM-kannettavalla taitaa olla mahdotonta. 

Niin muuttuu digimaailmakin ja uudet sovellukset ovat jo ovella. Lisätty todellisuus näyttölasien läpi nähtynä tulee pian kuluttajamarkkinoillekin. Niillekin tullee suojelun nimissä käyttörajoituksia, jottei käyttäjät törmäilisi keskenään.