Pääkirjoitus 25.9.2024 06:00

Taloudessa tummia pilviä

Markku Leskinen

Rantasalmen kunta haluaa luopua kiinteistöistä, jotka eivät liity kunnan palvelutuotantoon. Odotettavissa on kunnan kirjanpidossa alaskirjauksia eli arvonalennuksia. Tämän seurauksena kunnan varallisuuskin pienenee. Taakse ovat jääneet ajat, kun vielä tehtiin ylöskirjauksia eli arvonnostoja, jotta taloudellinen tilanne näyttäisi siedettävältä. 

Pitkällä aikavälillä tervein tilanne olisi tietenkin se, että kiinteistöjen kirjanpidollinen arvo on sama kuin niiden käypä arvo. Käytännössä suuret kiinteistöt, joita ei enää tarvita, menettävät arvonsa lähes kokonaan. Sote-kiinteistöjen kohtalo selviää pian, jotka kunta yhtiöittää kuntalain säädösten mukaisesti. 

Yhtiöittämisen seurauksena kunnasta tulee näiden sote-tilojen vuokranantaja. Voidaan aiheellisesti kysyä, että onko kiinteistösijoitustoiminta kunnan perustehtävän mukaista toimintaa? Varsinkin, kun vuokralaisten saaminen on sanan mukaisesti kiven alla ellei sitten hyvinvointialue vuokraa niitä jatkossa edes osittain. Eloisa on tosin ilmoittanut vähentävänsä merkittävästi vuokrattuja tiloja, joten odotukset vuokratuloista ovat heikot. 

Rantasalmella ja monessa muussakin pienessä kunnassa sote-kiinteistöistä on tulossa riippakivi, joista on vaikea päästä eroon. Myyminenkään ei todennäköisesti onnistu, joten yhtiöittäminen on tässä tilanteessa ainoa käsiin jäävä pakollinen kortti. Kunta joutuu pian pääomittamaan yhtiötä, jos tilat jäävät ilman vuokralaisia. Ennen halliyhtiöt olivat kunnille rahan reikiä, seuraavaksi niitä ovat entiset sote-kiinteistöt.

Tummia pilviä nousee myös Suomen hallituksen kaavailemista muutoksista kunnan hankintoihin. Uudelleenjärjestämisen kustannukset on todettu erittäin korkeiksi ja ennakoivat kustannusten nousua. Palveluiden kustannusten nousu johtaa hintojen korotuksiin ja lopulta meidän tavallisten kuluttajien ja veronmaksajien menojen kasvuun.

Monella suunnalla on nyt syytä panna suu säkkiä myöten.