Kolumnit 14.6.2023 06:00

Tekoäly ja huijaukset, siinäpä yhdistelmä

Jopi Lyytinen

Viime kuukausien ajan meitä kaikkia on varoiteltu ja ohjeistettu tarkkaavaisuuteen, mahdollisten huijausyrityksien kohteeksi joutumisesta. Aihetta lienen jo aiemminkin sivuuttanut, mutta nyt tuo huijaamis touhu on jommoista shöytä.

Kaikin mahdollisin keinoin koetetaan saada kalasteltua pankkitilinumeroa, sähköposteja, pankkitunnuksia ym. Ja kieltämättä taitavasti apinoivat esim Postin tai Vero.fi:n sivuja ja jos ei tarkkana ole, niihin haksahtaa. Onneksi ollaan valveutuneita ja ajantasalla, osataan kiinnittää huomiota ja olla ennemmin vastaamatta tai avaamatta mitään tekstarina tai postina tulleita linkkejä. Kuitenkin tiedämme, miten esimerkiksi verottaja meitä lähestyy saadakseen euronsa ja vähän yli. Myös virheet kirjoituksissa usein kielivät huijauksesta kuin oikeasta asiasta. Harvoin mikään virasto lähestyy meitä tekstarilla tai vituralleen kirjoitetulla sähköpostilla. Toki mahdollista, mutta ei kuitenkaan ja siinä myös se huijaus voi olla mukana, kun ei tiedä onko oikea vai huijjaus.

Itselleni on kilahtanut käpälään viesti: "Antamalla palautetta autat meitä parantamaan palveluamme…" sitten linkki, joka hyvinkin epämääräinen. Lopuksi "Jos et jatkossa halua palautekyselyä, vastaa viestiin STOP." Eli kaksi keinoa saada vastaamaan viestiin, joko linkin kautta tai kirjoittamalla stopukka ja lähettää se numeroon mistä viesti tuli, lopputulos olisi sama, huijaus. Mitään firman nimeä tai vastaavaa ei ollut mainittu, silti palvelun parantamista hamuavat, huijata meinoovat vuan ryöjät! Näitä yrityksiä riittää ja paljon, tuntuu, että tahti on vain kiihtynyt viimeisen kuukauden aikana.

Konstit on monet, sano kissa kun mummolla pöytää pyyhki.

Tilanne ei näytä kovinkaan paljoa paremmalta, kun kuvioihin on yhä vahvemmin astunut tekoäly. Voisi hyvinkin pitää jonkinlaisena uhkakuvana, tekoälyn saatua hämmästyttävän kyvyn hallita ja luoda kieltä. Sitä kautta sen on heleppo kaapata kulttuurimme ja mielemme. Savvoo puhuva tekoäly. Mitä voisikaan tapahtua, kun tästä älystä tulee keskimääräisesti ihmistä parempi kertomaan tarinoita, piirtämään kuvia, säveltämään melodioita, kirjoittamaan lakeja. Tai mitä seuraa, jos tekoälytyökalut laitetaan massatuottamaan poliittista sisältöä. Jossakin oli testattu tämän älyn kanssa keskustelua hyvinkin monimuotoisesti, niin lopputulos oli, että nimensä mukaisesti älykästä ja oivallettua ja osaavaa keskustelua, joka ajoittain hämmästytti keskustelijan täysin ja oli saanut myös ärtymystä aikaan oivalluksiensa myötä. Mitehä nousenoo laatikoista savu, jos laittaa kaksi tai useamman konneen älynsä kanssa jutustelemmaa keskenää ja mänisköhän senat sakasin, jos vessatteeseen joutusvat kesken kaiken. Voisi olla niin älykästä keskustelua kuunnella, että mänis kyllä aivot solomuu ja iha polovet turpois.

On siitä varmaan jotain hyötyäkin, mutta jos vielä miettii, että tämä sama koneellinen äly on jo huijareiden käytössä, niin aika vinhaksi menee elo maapallolla, toki on mennyt jo aikaa siten, mutta voisko sanoa, että eiku hurjenoo.

Olivat tekasseet kyselyn (IS) Suomen turhimmista sanoista ja nyt sellainen on "niinku" Olisiko Käärijällä ollut lopullinen niitti tälle sanalle..."Haluun olla sekasin ja vapaa huolista niinku"

Samalla tuo sana oli noussut kaikkein ärsyttävämmäksi.

Toiseksi eniten sai ääniä kirkkoveneeksikin tituleerattu kirosana, siinä monia ärsytti sen liiallinen käyttö, ilimeisesti muuten hyvä sana. Kolomanneksi kipusi sana "ottia tuota". Moni ei ymmärtänyt sanan merkitystä. Se on iäkäs täytesana, jonka nykyaikainen vastaava olisi "tuota noin".

Muita ärtymystä herättäviäsanoja on "juurikin", "dinneri", "wörtti" ja "abouttiarallaa". Ni että tuota silleen, melekipä tuolla viissii abouttiarallaa about vene ni tokkiisa, oukeii, no yhy, höh ja voehan nenä.

Eiköhän myö näilä pärjätä jonnij aikoo, helteitä odotellessa.